miercuri, 24 octombrie 2012

Crizele de afect (autism tantrum temper) si despre lumea in care traim...

"Musc pe mama, bat pe tata!" ameninta David cand e pedepsit, cand i se interzice o actiune si cand il contrariaza ceva.

 Acum il inteleg, macar isi poate varsa nervii si frustrarea in cuvinte. Inainte erau tipete infioratoare sau gesturi auto-agresive. Dar si atunci si acum fazele astea sunt un fel de "pay-back-time"

Imi interzici sa ma urc pe scaun? Atunci trag totul jos: si in drumul spre scaunul de time- out trag jos mouse-ul, tastatura, vars apa, trag jucarii pe jos, ma trantesc pe jos, orice ca sa nu cedez. Orice ca sa am ultimul cuvant!

Cam asa indraznesc sa cred ca se petrec lucrurile in mintea lui David.


joi, 11 octombrie 2012

"Vobim cu monicilii" sau despre stereotipii si alte tulburari verbale in autism

La inceput a fost :" Calllllaaaaaa" (colega lui din Gradinita Malteza), nume pronuntat cu o rulare extrema a limbii. Ii placea la nebunie cum suna si il repeta la nesfarsit mai ales in zilele cu probleme.

Ce bucurie, David incepuse sa vorbeasca  dar de multe ori doar pentru el. Se implinea profetia unei mamici de copil autist care-mi prezisese multe necazuri cu limbajul :" o sa fie echolalic, o sa repete tot"
Mi-a spus-o cu oarecare rautate in glas de aceea am tinut minte intamplarea. Ca si cum al meu nu era mai grozav ca al ei si ca aveam sa vad eu...

Nu vreau sa scriu aici despre inceputul limbajului ( la David) ci doar despre tulburarile asociate lui.
Mai degraba va impartasesc ceea ce nu a fost sau nu este in regula cu David.

Lalalizarea
Foarte multe mamici isi cred copiii genii cand inainte de 1 an zic chipurile: "mama" sau "tata" Nu! Gresit! Copilul lalalizeaza, emite silabe, se pregateste pentru vorbire in nici un caz nu spune "mama" sau "tata".
Noi n-am avut parte de asa ceva ceea ce in mod evident nu era in regula.