miercuri, 13 februarie 2013

David in bucatarie sau despre ergoterapie in autism

Chiar si in plin autism, David avea momente cand  se implica in activitati casnice. Iar cand diagnosticul s-a abatut asupra noastra, am explicat psihiatrului si dnei psiholog ca de fapt David se manifesta uneori  ca un copil care progreseaza. Psihologul nu ne-a crezut si chiar ne-a reprosat in repeta randuri, noua parintilor,  ca nu putem accepta diagnosticul.  Ca psiholog doamna respectiva ar fi trebuit sa stie ca acceptarea unei asemenea vesti nu se poate face pe loc; ca socul este atat de mare incat de-abia te poti aduna sa-ti duci copilul acasa si sa nu faci accident pe drumul de intoarcere.

Revenind la David, el era deja zidar si zugrav la 3 ani  si priceput intr-ale curateniei. Totusi aceste momente erau destul de rare. In stabilirea diagnosticului de autism se considera ca o activitate este realizata daca copilul o face constant, nu doar uneori.

Mie mi-au folosit fisa Portage  care e de baza in stabilirea nivelului de dezvoltate a copilului intre 0 - 6 ani si M-CHAT , cel din urma se foloseste si in SUA pentru stabilirea unor tulburari de tip autist.


marți, 5 februarie 2013

Despre noi si iesirea din autism in presa clujeana

Pe Elza Almasi am cunoscut-o pe cand realiza un reportaj de 1 iunie, anul trecut la Gradinita Speciala Malteza. Eu eram acolo in interes de serviciu iar David era acolo ca de obicei, pentru recuperare.

Cand am intrat in Gradinita impreuna cu voluntarii United Way cu care venisem David m-a strigat cu bucurie : "mama, mama!" Asta spre mirarea Elzei si a cameramanului.

Povestea sarbatorii de 1 iunie la Gradinita Malteza a devenit povestea lui David care a facut o urare de " a mutzi ani, copii" la Transilvania Live.