luni, 28 octombrie 2013

Somnul de toamna sau despre insomnii, meteo-sensibilitate si ticuri nervoase

V-am mai povestit despre tulburarile de somn. Parintii altor copii cu tulburare de spectru autist ne spun ca suntem norocosi si ii cred. La noi tulburarea de somn e o disomnie  manifestata prin dificultatea de a adormi. Copilul deja obosit se agita in pat sau are o tuse nervoasa, nu se poate linisti si adormi. Sau uneori e aparent linistit dar nu reuseste sa adoarma.

Dar cand adoarme are un somn linistit care dureaza cam 9 ore si treizeci de minute...

Asa cum va spuneam, exista copii in spectru care abia reusesc sa doarma doua ore pe noapte; nu cred ca e nevoie sa amintesc despre importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil.

Somnul si problemele lui...

Cum au inceput la noi?

A inceput pe cand nu stiam ca David era in spectru. La doi ani jumate  a incetat sa doarma de amiaza. Mai adormea doar accidental si atunci se trezea foarte prost dispus. Concomitent cu asta incepuse sa adoarma foarte tarziu: 1:00, 2:00 si 3:00 erau orele preferate pentru a adormi.


duminică, 20 octombrie 2013

David pe podium sau despre o mare victorie

Cand David a renuntat la pampers la 3 ani si 7 luni fara training-ul special prin care trec copiii autisti mi-am dat seama ca vor mai urma multe surprize placute. Citisem cu multa frica despre astfel de demersuri. Daca sunteti in cautare de asa ceva iata un material de la Autism Speaks.

Acela a fost inceputul. De atunci David a infirmat rand pe rand toate teoriile despre autism, de exemplu aceea ca pentru orice progres e nevoie neaparat o pregatire speciala, de o anume tehnica sau ca acesti copii nu ar avea simtul umorului.
 Ei bine nu, exista diverse grade de afectare pe toate ariile sau doar pe cateva. Cred ca David este unul dintre copiii norocosi si noi, parintii, la fel.


vineri, 11 octombrie 2013

Text de toamna

In fiecare an, mii de parinti din Romania sunt umiliti de catre diversi functionari publici ( medici sau angajati ai Directiilor care ar trebui sa-i protejeze pe copiii cu dizabilitati) in alergatura lor pentru a obtine un drept legal pentru copilul lor: incadrarea intr-o categorie de handicap.

La ce bun umilinta?

E simplu: numai asa copilul poate beneficia la maximum de putinele servicii sociale sau masuri de protectie aflate in vigoare conform legii 448/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Si da, va condamn pe aceia care aveti copii cu o deficienta sau alta si refuzati "sa-i faceti handicapati" pentru ca le rapiti mare parte din sansele la recuperare. Cum sa astepti sa beneficiezi de servicii sociale daca refuzi sa dai cezarului ce-i al cezarului?
Unitatea de asistenta sociala  incheie cu reprezentantii legali  un contract de acordare de servicii sociale in care sunt specificate toate serviciile de care beneficiaza copilul si /sau familia. Iar serviciile de recuperare speciala se acorda doar copilului care are un certificat de incadrare intr-un grad de handicap. Admiterea intr-un centru de zi pentru copii cu dizabilitati se face in primul rand pe acest criteriu.


marți, 8 octombrie 2013

Povestea lui David in Jurnalul National

David ne-a schimbat vietile iremediabil. Dar nu stiam ca ne va face si celebri :)
Cu ajutorul D-nei Simona Lazar am trait si ceea ce americanii numesc "fifteen minutes of fame". Ii multumesc ca mi-a dat voce prin articolul dansei.