joi, 9 august 2012

Primul semn al autismului

Primul semn poate fi diferit fata de ceea ce ati citit sau fata de ceea ce v-au spus alti parinti. Mie majoritatea mi-au spus ca aveau un copil care lalaliza ( lalalalala, mamamama, babababa) sau spunea cateva cuvinte in perioada 1,5-2 ani, care incepea sa se joace frumos cu jucariile care se intorcea cand era strigat pe nume. Cand deodata copiii respectivi au incetat sa mai vorbeasca, sa se joace adecvat etc.

Cumva, toate studiile astea scot in evidenta faptul ca majoritatea copiilor autisti se dezvolta normal pana dupa 1 an - a an jumate si ca apoi inregistreaza un regres major pe care parintele il vede rapid. Sau ca dimplotriva din ziua 1 ceva nu e in ordine!

Dar nu e mereu asa!

Ce parere aveti de el? La 4 luni avea interesul de a sta in fundulet de a vedea lumea din pozitie de om mare. Iar eu eram o mamica fericita "who took things for granted" Nu stiam ce avea sa urmeze si nici cat de fragil era puiul meu.



La 6 luni- undeva dupa vaccin ( cu sau fara legatura cu acesta) interesul lui pentru a sta in sfarsit in fundulet pentru a vedea lumea asa cum o fac toti puii de om la varsta asta a disparut. Marturisesc ca m-am gandit ca  fizic era ceva in neregula si am intrebat medicul. Asa a inceput seria de  raspunsuri: " e un copil mai lenes, asa sunt baietii" din partea medicului de familie, prima persoana care ar trebui sa indrepte spre un specialist neurolog. Dna nu a facut-o si ne-a adormit rapid banuielile de parinti ingrijorati.

1. NU EXISTA COPII LENESI!

De atunci incolo am pendulat intre perioada in care parea sa mearga bine - evident ca in cele din urma David a ajuns sa stea in fundic la 9 luni, la 10 luni s-a ridicat in patut tinandu-se de grilaj dar a inceput sa umble ( sa fuga mai bine zis)


2. Daca aveti o banuiala serioasa treceti peste ceea ce spune medicul de familie si ADRESATI-VA UNUI SPECIALIST . Mai bine pareti o mamica ridicola si evitati eventuale probleme mai serioase decat sa ascultati de o singura parere. Si aceea poate neavizata. MEDICII DE FAMILIE NU SUNT PREGATITI SA RECUNOASCA SEMNELE AUTISMULUI!

Mai mult decat atat, asa cum nici un copil tipic nu seamana cu un altul asa si copiii autisti pot sa nu semene intre ei ca manifestari: unii au contact vizual altii nu, unii topaie altii nu, unii isi flutura mainile in fata ochilor altii nu.

Diagnosticarea precoce e foarte importanta: daca aveti un copil care nu face ce ar trebui sa faca la 10 luni sau la 12 sau la 16 etc nu va consolati cu ideea ca e mai lent. Exista anumite intervale de dezvoltare, depasirea lor inseamna cel mai probabil ceva patologic.

Cu siguranta noi am fi ajuns mult mai departe "daca" medicul de familie ar fi fost cu adevarat preocupat de micul pacient sau de noi, niste parinti ingrijorati. Asa ca, nu va fie teama sa spuneti ce ganditi si sa contraziceti medicul, cerand altcuiva o a 2-a opinie!





7 comentarii:

  1. Salut Marina,
    Urmaresc blogul tau de ceva vreme si ma bucur ca impartasesti din experienta ta si altor parinti cu probleme similare.
    Am sugerat unor parinti pe care ii cunosc, care la randul lor au un copil autist sa iti urmareasca blogul. Eu iti urez multa putere in tot ceea ce faci si sunt convinsa ca David reuseste si va reusi sa isi exprime toate emotiile, deoarece este la fel de puternic ca voi toti cei care il sustineti si il iubiti!
    Anca Staicu- fosta colega de facultate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Anca, ma bucur ca ne-am revazut pe FB ( mare lucru retelele astea de socializare!)
    Multumesc pentru urari, sustinere si pentru recomandari!

    RăspundețiȘtergere
  3. pe mine ma macina ideea ca vaccinurile pot declansa aparitia autismului. intru-cat am devenit si eu mama si mi-am format o parere despre vaccinuri si am temeri fondate si nefondate... as vrea sa sa intreb daca ati facut copilasului toate vaccinurile si daca cunoasteti cumva copii cu autism care nu au fost vaccinati. am cunoscut si am lucrat cu copii cu autism, insa nu am cunoscut niciunul care sa nu fi fost vaccinat. stiu ca nu depinde de noi chiar totul, ca nu putem cotrola sanatatea copilasilor nostri, si ca trebuie sa acceptam voia lui Dumnezeu, dar am hotarat sa nu-mi vaccinez copilul, gandindu-ma ca poate evit un factor declansator al bolii (sau al unei imunitati deficitare).

    RăspundețiȘtergere
  4. Voi incepe cu al doua intrebare: nu cunosc personal copii care sa NU fi facut vaccinuri si sa fie autisti. Noi i-am facut lui David nu toate vaccinurile ci chiar mai multe decat erau in scheme nationala. Bineinteles la recomandarea medicului de familie. Si am mers pe o schema a unei mari companii farmaceutice. Intre timp o parte din vaccinurile optionale atunci au intrat in schema nationala(cum ar fi ROR de exemplu). Dupa diagnostic la 3 ani adica am hotarat sa nu mai facem nici un vaccin. Daca as mai avea un copil, sigur nu l-as mai vaccina. Dar atunci nu stiam ce stiu acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc tare mult pentru raspuns. Dumnezeu sa va dea putere in continuare si sa va ajute!

      Ștergere
    2. Imi permit sa intreb : ce anume vi s a parut ca nu era in regula medical cand David avea 6 luni?

      Ștergere
  5. @Anonim: se vede ca sunteti mamica de bebe, comentati la niste ore demne de hranit bebelusi. Va multumesc pentru urari si va doresc sa cresteti un copil sanatos :)

    RăspundețiȘtergere