miercuri, 8 august 2012

Despre "Iesirea din autism"

Care sunt sansele de a avea un copil autist? Eu credeam ca sunt mici si mai ales ca nu mi se poate intampla mie. Dar mi s-a intamplat!

Sansele sunt mari. Mult mai mari decat cele de a avea un copil atlet asa cum spun cei de la organizatia Autism Speaks oprintr-o reclama publicata in The Wall Steet Journal zilele trecute si care e in ton cu evenimentele olimpice. Aveti sanse de 1 la 88 sa aveti un copi autist fata de 1 la 28.500 de a avea un copil atlet.

Daca aveti deja un copil autist ati venit la locul potrivit :)




Dupa disperarea aflarii diagnosticului si cercetarile pe Google in cautare de suport de orice fel: informatii terapeutice, povesti fericite si solutii viabile pentru copilul meu,  mi-am dat seama ca internetul si forumurile romanesti sunt de fapt locul povestilor de groaza, a parintilor in cautare continua de bani pentru terapie,  a plangerii de mila ca "statul nu ne ajuta" etc.

Daca tocmai ati aflat diagnosticul aveti un lung drum de parcurs  de la negare, furie, negociere, depresie si acceptare ( cele 5 faze ale durerii/pierderii) si il veti parcurge de zeci de ori pana veti accepta ca :"da " aveti un copil altfel. Cu cat veti parcurge mai repede, cu atat mai bine. Copilul vostru are nevoie de voi!

Daca ati ajuns pana aici nu exista decat un singur drum: INAINTE!

Sper ca povestile mele legate de David, de alegerile pe care le-am facut noi sa va ajute daca aveti un copil cu o tulburare din spectrul autist si sa va fereasca de tot felul de pericole: de la "specialisti ABA" ( ma refer la cei care se pretind a fi asa si habar nu au) pana la discriminare sau la greseli pe care le-ati putea face in relatia cu copilul vostru.

Acest blog va fi atat un jurnal al dezvoltarii lui David cat si o colectie de link-uri utile referitoare la cercetare, organizatii si terapii disponibile la noi si in alte locuri mai civilizate si mai tolerante decat Romania.

Vreau sa fiu de folos acelor parinti care nu dispun de resurse financiare mari dar au destula vointa si dragoste pentru a si le pune in slujba copilului lor si a modelarii lui intr-un OM MARE!

"Iesirea din autism" inseamna iesirea dintr-o eticheta, dintr-o conditie aparent limitativa si explorarea la maxim a potentialului nostru: al copilului dar si al familiei. Nu va promit retete sigure de succes ci idei si fapte deja traite si experimentate!

Va astept cu drag sa cititi aventurile noastre!









5 comentarii:

  1. Numele meu este Nicoleta Stancu, iar baietelul meu, Luca, a fost diagnosticat la 2 ani si 4 luni cu TSA. Am murit si am inviat, dar nu am renuntat. Am luptat cat am putut, e drept ca uneori ma gandesc ca puteam face mai mult. Luca are 10 ani, vorbeste, stie tot ce il inconjoara, ii place foarte mult muzica in special rock-ul, stie toate melodiile de la Iris iar mai nou i a descoperit pe cei de la Cargo.Problema noastra cea mai mare este socializarea. Cu gradinita ne am luptat cat am putut si nu prea am gasit intelegere pe nici unde. A frecventat sporadic diverse gradinite, a mers si la o gradinita speciala aproape un an dar socializarea, jocul cu copiii a ramas un vis.Sau undeva s a gresit sau nu se poate el integra . Acum este in clasa a2a la o scoala normala, dar nu ii place si parca nici nu vede copiii din jurul lui. As avea nevoie de un sfat,cum as putea sa l ajut sa depaseasca acest lucru. Va multumesc si va doresc multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimata doamna, eu scriu acest blog in calitate de parinte si nu am studii de specialitate in domeniul psihologiei sau al psihopedagogiei speciale. Nu stiu daca s-a gresit sau nu in abordarea terapeutica a baieteluilui Dvs. Este un lucru stiut insa ca fiecare copil autist are deficite pe una sau mai multe arii. Una dintre ele este relationarea, socializarea. Cred ca acesti copii nu stiu cum sa relationeze, sa se joace. Ei trebuie sa invete ceea ce lor nu le "vine" natural ca celorlalti copii. Invatarea este cel putin la inceput mecanica. David al nostru a inceput sa aiba joc simbolic cam dupa 6 luni de interventie . Nu la toti copiii se vad rezultatele atat de repede. Poate n-ar strica o interventie pe joc si socializare cu un specialist. Va doresc multa rabdare si putere ca sa luptati in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! As dori sa va intreb de unde v-ati documentat despre terapia ABA. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  4. Am cumparat un prim volum de la Editura Frontiera, pe al doilea n-am mai reusit sa-l cumparam. Adica ne-am dat seama ca in privinta lui David avem nevoie si de altceva. Iata: „Ghid de terapie ABA”, partea I („Strategii de modificare a comportamentului copiilor autişti”). Cartea este traducerea primei părţi a manualului „A Work in Progress” de Ron Leaf şi John McEachin. am citit si articole de pe internet. Nimic special adica.

    RăspundețiȘtergere