sâmbătă, 22 februarie 2014

Ziua portilor deschise la "Liceul Teoretic Gelu Voievod" Gilau

Si a venit una din zilele cele mari in care noi parintii savuram victorii. Victorii de care David nu este constient., cel putin, nu deocamdata. Dupa 3 ani de munca asidua cu David, dupa progrese remarcabile care i-au surprins si pe specialisti, a venit si ziua in care ne pregatim de scoala.

Astazi am fost doar in vizita, cei trei invatatori care preiau clasele de pregatitoare in toamna lui 2014, ne-au primit cu drag, parinti si copii sa vedem scoala si salile de clasa.



Am ajuns dupa ora 12:00 si am avut scoala intreaga la dispozitie si pe cei trei invatatori. A fost un prilej bun ca sa ne prezentam. David este timid cand intra intr-un mediu nou insa dupa cateva minute se obisnuieste. Si-a spus frumos numele cand a fost intrebat cum il cheama:

"David Neciu" a raspuns tare si raspicat.

Iar cand le-am spus ca acum trei ani, David a fost diagnosticat cu autism, cei trei au facut ochii mari, spunand ca e greu de crezut. Si le-am povestit destule despre David ca sa stie cum era si sa-l compare cu cel care este astazi. Si da, oricare dintre cei trei ( mi-au facut o impresie extraordinara), l-ar fi luat pe David in clasa.

 Am optat si speram sa-l putem inscrie la Dl Invatator Hornai Viorel care are si multe experienta si care a fost cadru didactic si la "Scoala Ajutatoare" din Gilau care s-a inchis candva, la inceputul anilor 2000. Foarte multi educatori, profesori, invatatori din Gilau s-au format acolo, lucrand cu copii cu deficiente. Iar pentru copii ca David e un sprijin extraordinar.

Scoala din Gilau a ajuns scoala incluziva (David nu e primul caz cu autism pentru aceasta scoala). Si da aici au fost acceptati si integrati si copii cu alte deficiente.

Experienta acestor oameni este extrem de valoroasa, deschiderea lor, dorinta de accepta copii ca David pentru ca asa e normal si nu pentru ca e scris intr-o lege, e un fapt destul de rar intalnit in scolile de masa din Romania.

Si iata-ne cu Dl invatator Hornai. David a avut emotii, chiar daca nu intra bine in cadru, priviti-i manutele cum strang de hainute. Face asta cand are emotii.



Scoala /cladirea si curtea in care vor activa clasele 0-4 este separata de gimnaziu si liceu. Ceea ce-mi convine foarte mult, vor fi doar copiii de varsta apropiata. E o cladire foarte veche insa clasele si mobilierul si  arata foarte bine.

Revenind la ceea ce a facut David la scoala; a scris cifre de la 0-10 pe tabla si a facut singur o adunare: 1+2=3


S-a simtit bine si i-a surprins placut pe invatatori cu felul in care se poarta si cu ceea ce stie sa faca. Dl invatator a spus ca atata timp cat copilul poate comunica cu el si cu colegii, nu are nevoie de insotitor. Ceea ce este deja cazul lui David. 

Suntem fericiti !!!

Revenim curand, dragi cititori ai blogului!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu