duminică, 13 ianuarie 2013

Cadouri potrivite pentru copiii autisti

Copiii se bucura intotdeauna de cadouri chiar daca sunt copii tipici sau nu. Orice copil autist sau care are o alta dizabilitate  se va bucura cand primeste ceva nou si frumos colorat.

Astazi voi scrie despre cadourile potrivite pentru copiii autisti.




Mai intai cateva reguli:

1. Daca nu cunoasteti copilul si nu-i cunoasteti pasiunile si mai ales nivelul de dezvoltare, cel mai bine ar fi sa vorbiti cu parintii. Nu toate cadourile sunt potrivite pentru copiii autisti. O jucarie cu lanterna sau cu lumini colorate poate fi potrivita pentru un copil tipic dar un copil autist isi va pune lumina foarte aproape de ochi si probabil ca nici nu va face  altceva cu ea. Isi va oferi un stimul intens si indelungat ochiului. Nu cred ca vreti asa ceva.

2. Un joc care face zgomot nu e potrivit: nu cumparati o trompeta, muzicuta, toba etc decat cu acordul parintilor. Copiii autisti tipa foarte mult mai ales in absenta limbajului. Parintii si bunicii lor sunt extrem de stresati. Nu cred ca au nevoie de mai mult zgomot.

3. Nu cumparati jucarii care se desfac, care au foarte multe piese pe care copilul sa nu le poate utiliza, imbina si pe care sa le imprastie prin toata casa.  Exceptie ar face jocurile de contructie gen LEGO: totusi sunt mai potrivite piesele de imbinare mari. Chiar daca are multe piese parintele poate decide cate lasa copilului la indemana.

4. Evitati jucariile care fac mizerie in casa ( culori, acuarele, plastinina) decat daca bineinteles aveti acordul parintilor. Fara carioci, in cazul nostru au fost mereu dezastruoase.

5. Atentie la jucariile care pot rani : pe copiii sau pe altii: eu as evita jocurile in copiii trebui sa arunce ceva ( gen popice, darts)

Acum trecem la recomandari:

Recomandare generala: nu va puteti orienta dupa indicatia de varsta care e scrisa pe jucarie. Daca faceti un cadou unui copil autist care are 4 ani dar e nonverbal si cu varsta mentala de 1 an; degeaba ii duceti un joc "Nu te supara, frate". Jocul va sfarsi rupt sau rontait.

Intrebati parintele, acesta e in masura sa va dea un sfat.

Dupa cum ati constatat pana acum, nu va fi usor de ales, cadoul trebuie ales in functie de copil. Si mai mult decat atat, aceste jucarii au scop terapeutic.

1. Animale de plus- la noi a functionat, David se pregateste de culcare cu vreo 15 plusuri ( nu exagerez ). Mai facem de multe ori teatru de papusi in pat inainte de culcare. Timp avem; lui David ii trebuie in medie 1,5 ore ca sa adoarma. Animalele de plus au fost primele pe care David le-a agreat acasa dupa inceperea terapiei. I-a dezvoltat mult comportamentul emotional. De multe ori cand refuza sa faca ceva, ma foloseam de ursuleti care il rugau sa faca aceeasi actiune. Bineinteles de ei asculta!

2. Incastre de lemn sau de plastic. O vreme am crezut ca nu vom trece de aceasta etapa a incastrelor simple de coordonare: forma la forma si culoare la culoare- acestea fiind cele mai simple. Chiar si la psiholog David a fost testat anul acesta cu incastre simle; sa puna steluta la locul ei, sa numeasca culoarea etc Asa incepere cunoasterea lumii ptentruei:coordonandu-se si recunoscand forme si culori, mai intai mecanic. Dureaza putin pana ce lumea capata sens pentru ei.



3. Jocuri de miscare: hinta, tricicleta, bicicleta, o mica trambulina. David asa s-a obisnuit cu miscarea- sarind pe o mica trambulina la Gradinita Malteza.  A urmat cu mare succes hinta. Am petrecut sute de ore ( din nou, nu cred ca exagerez ) leganadu-l pe David in hinta si cantandu-i.



5. Masinute pentru baieti sau papusi pentru fetite- depinde de copil, daca acesta se joaca doar invartind rotile masinii sau tragand papusa constant de par, atunci mai bine nu! Cu masinile David  s-a jucat destul de repede la modul simbolic, dupa insiratul lor a urmat (dupa cateva luni bune de terapie) micul joc simbolic.

6. Puzzle - dar nu cu 15-20-30-50-100 de piese. Se incepe intotdeauna cu puzzle-uri simple din 2, 3 4 piese. Lui David i-au placut tare mult, se juca si la gradi cu ele si a mai primit de la noi parintii si de la Moni si de la prieteni de-ai nostri cateva seturi de acest tip.


7. Jocuri de constructie - gen lego dar as recomanda piese mai mari.  La David a functionat dupa multa  vreme. Aproape un an am tinut piesele ascunse pentru ca nu facea decat sa le imprastie, sa le frece unele de altele, sa se puna culcat pe jos si sa le impinga cu picioarele. Acum ii sunt la indemana insa nu-l mai pasioneaza.



Pentru copiii care au inceput terapia si au depasit varsta mentala de 3 ani puteti cumpara:

Tablita magnetica pentru scris

Carti 3d - care se deschid intr-un peisaj in 2 sau 3 D

Carti de povesti: David nu asculta povestea decat repovestita pe scurt ( chiar foarte scurt! ) dar e pasionat de Alba ca Zapada. Cartile cu povesti sunt puse intr-un raft la inaltimea si indemana lui ca sa aiba acces facil la ele, daca doreste.

Jocuri educationale pentru calculator: David e pasionat de jocuri si de calculator, a invatat sa se coordoneze, cere ajutor de la tati cand nu se descurca si comenteaza:" Tataaaa, am batut cainele lau", " Tata m-o omolat"
Nici nu ma mir: David este un copil autist inalt functional dupa ultimul diagnostic dar mai avem o cale lunga de parcurs.

Ce mai pot sa va spun din experienta personala?

 Copiii cu autism strica mult si orice, mai mult decat copiii obisnuiti ( mai ales daca au crize de afect arunca cu lucruri). David le si verbalizeaza: "arunc", "stric", "rup"

 Fiecare are mici stereotipii - trebuie sa i le aflati inainte de a face un cadou. Daca - mi aduce cineva pentru David o undita de jucarie, o returnez fara suparare deci fara jocuri cu ate, caburi fire de care el sa poate trage

Fiecare copil autist are pasiuni puternice- de fapt fiecare copil are insa ei ceva mai mult. Desenele lui preferate sunt inca "Clubul lui Mickey Mouse" chiar daca urmareste multe altele. Mickey e inca personajul lui preferat.

Care e marele cadou pentru un astfel de copil?

Copiii tipici! Daca aveti copii tipici si vreti sa ajutati un copil autist lasati-va copiii sa se joace impreuna cu el. Nu exista beneficiu mai mare pentru un astfel de copil  decat compania copiilor tipici. Lucrurile pe care David le invata de la companionii lui de la Gradinita din Gilau sunt cele mai importante. 

Ii multumesc din suflet lui Moni pentru sfatul ei bun si intelept ca David sa intre singur in gradinita de masa! Lumea noastra de astazi n-ar fi fost asa fara ea!
Parca ieri invatam cifrele, Moni, nu-i asa? 

























Un comentariu:

  1. Va multumesc pentru cele scrise....voi incerca sa transmit acestea parintilor nepotului nostru, dar din pacate, in momentul de fata, parintii nu au ajuns sa consulte un psihiatru, sunt abia la faza logoped - psiholog. Noi nu indraznim sa le sugeram posibilitatea existentei bolii, pentru a nu fi catalogati dreptrau-intentionati

    RăspundețiȘtergere