vineri, 29 noiembrie 2013

Despre acest blog

Acest blog este adresat in primul rand parintilor care au copii cu autism. Dar nici ceilalti parinti care au copii neurotipici nu sunt exclusi. Asadar, cititi-ne!

 Daca eu /noi va putem ajuta cu ceva, dragi parinti, prin exemplul cresterii lui David atunci cu atat mai bine. Este ceea ce am ales sa fac: sa daruiesc ceva celorlalti pentru ca simt ca am fost cu adevarat binecuvantati in ceea ce-l priveste pe baietelul nostru.



Cu siguranta ca multora le scapa insemnatatea unei familii in care exista un copil cu cerinte educationale speciale. Si ce implica sa educi un astfel de copil si cum poate functiona o astfel de familie.


David este un copil cu perspective bune de recuperare si integrare in invatamant de masa. Si cine stie cum in alti multi ani ne va surprinde cu realizarile lui? Dar pentru asta, e datoria noastra de parinti in primul rand sa-l sustinem  sa-si atinga potentialul maxim.

E nevoie de doi parinti care sa-l ajute, care sa-i corecteze comportamentele neadecvate care sa-l invete ce se face si ce nu, care sa-i explice lumea si sa-l iubeasca neconditionat. Dar de asta are nevoie orice copil pana la urma nu-i asa?

Si poate ca intr-o zi, David va deveni co-autor al acestui blog si ne va explica  cum este sa te deranjeze uneori zgomotele prea puternice si ce amintiri poarta in el despre perioada in care era izolat de lumea noastra.


Vizita la Gradinita Speciala Malteza cu ocazia implinirii a 20 de ani de activitate a fost pentru el un prilej de bucurie iar pentru mine de emotii cu lacrimi. David s-a reintors intr-o vizita la gradi dupa o absenta de 1 an si jumatate. Iar vizita s-a intamplat la moment aniversat

Si permiteti-mi sa ma laud cu el: a lasat pe toata lumea  cu gura cascata. Aveam sa descopar mai apoi ce amintiri frumoase are David de acolo. Iar pe mine m-au coplesit emotiile.

 Si ma gandeam si ma consolam: desi s-a nascut aparent cu mai putine sanse la o viata normala decat copiii neurotipici, totusi David a avut si are parte de o familie care il iubeste, de doi parinti ca si-au facut din el ratiunea de a trai si de o buni care chiar e bolnava si poate nu intelege chiar tot, il iubeste ca pe ochii din cap.

Iar oamenilor de acolo le purtam respect si recunostinta cat vom trai: Mirela Codreanu si echipa ei de specialisti: Monica Pop, Tunde Banhegyesy si Silaghi Ciprian l-au adus pe David in lumea noastra.


Si n-ai cum, n-ai cum sa nu cazi in genunchi pentru minunea de David! Si pentru ca m-am prabusit de atatea ori in viata si de fiecare data m-am ridicat si am mers mai departe. Mai puternica, mai hotarata si mai fericita! :) Insa ceea ce mi se intampla de cand exista David este o incercare si o binecuvantare in acelasi timp.

Si asa am ajuns sa ma inteleg pe mine si DA, asta am vrut mereu, ceea ce am acum: un copil minunat, un om care ma iubeste ca pe ochii din cap si care m-a ales pe mine si pentru mine adica asa cum sunt si am fost mereu.  O familie, una armonioasa in care David creste tot mai frumos si mai destept pe zi ce trece.

Mediul in care creste un copil este determinant pentru adultul care va deveni. Eu vreau sa-l cresc pe David intr-un barbat, unul care sa ii respecte pe cei din jurul lui, care sa fie tolerant si cinstit cu sine si cu altii. Mi-ar fi rusine sa fie altfel.

Si Doamne da, ca drumul lui sa fie mai lin decat al noastru si sa aiba parte de sprijninul parintilor lui cat mai mult timp. Sa ne dea D-zeu sanatate, restul vine de la sine!




2 comentarii:

  1. Superb si va doresc sa va surprinda in continuare!
    Sa stii ca mi-ai luat oarecum vorba din gura, in sensul in care v-am recomandat de multe ori blogul unor parinti cu copii neurotipici care isi puneau probleme de educatie. Mi se pare ca ce povestesti tu aici e un exemplu pentru fiecare dintre noi si modul vostru de abordare pe mine m-a marcat: trebuie sa respectam, sa acceptam, sa incercam sa intelegem, sa nu vrem sa schimbam OMUL din copii nostri si sa ii invatam si sa le corectam COMPORTAMENTE. De multe ori confundam aceste doua aspecte. Mi se pare ca succesul vostru este dat de faptul ca v-ati oprit sa vedeti si omul din spatele comportamentului. De la mine, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri :) Da, autismul nu lasa o personalitate extraordinara sa se manifeste, un copil minunat ( oricare ar fi el) sa se dezvolte plenar. Asta e autismul, de asta face parte dintre tulburarile pervazive de dezvoltare, cuprinde si invadeaza toate aspectele dezvoltarii psihice: cognitiv, uneori motor, limbaj si autoservire. Iar ei sunt de fept niste omuleti extraordinari care trebuie ajutati sa se dezvolte :)

    RăspundețiȘtergere