Vesti noi

vineri, 24 ianuarie 2014

Despre mancare si autoservire cu David

Va puteti imagina ce inseamna sa hranesti un copil cu lingurita pana la 4 ani si 5 luni? Acasa, David obisnuia sa manance singur foarte rar. Si asta te induce in eroare pentru ca ai impresia ca va incepe curand, curand sa vorbeasca si sa faca de toate.

David nu a stiut ca poate manca singur, asadar.

Iar daca ne intoarcem si mai mult in timp...

Avea deja 11 -12 luni si trebuia sa-i tinem noi sticla de lapte ( din cana refuza cu obstinatie ) Pana la 2 ani nu a baut apa. Deloc...Bea doar lapte si sucuri de fructe facute in casa si ceaiuri. Medicului nostru de familie din Cluj nu i s-a parut ciudat desi m-am plans de nenumarate ori. Pana la doi ani nu a baut din cana: am incercat toate canile, cu picurator cu supapa, fara supapa, cani simple...nimic nu a functionat. La 2 ani si cateva zile a refuzat sticla de lapte, asa brusc si a inceput sa bea apa din cana. Dar cam 1 an de zile nu s-a mai atins de lapte/

Imediat dupa vasta de 3 ani, a avut cateva luni de zile in care, acasa, nu mancat decat iaurturi cu paine; de la sana la iaurturi cu fructe cu o conditie: sa nu contina bucati de fructe.Sa fie o zeama lunga fara nimic solid. Norocul nostru s-a numit Gradinita Malteza. Ii puneam in caserola mancare gatita si un fruct. Era singurul moment al zile cand manca altceva.

Filmul de mai jos surprinde unul dintre primele episoade cand David a inceput sa manance singur. Era la final de februarie. Moni este cea care il filmeaza si ii da comenzile. Moni l-a filmat tocmai pentru a ne arata progresul. Era greu de priceput pentru noi ca la gradinita mananca singur iar acasa nu.

Va rog sa remarcati masuta, ce forma are, pentru a nu da copilului nici o posibilitate de a face altceva. Veti vedea si o auto-stimulare vizuala (sau poate si pe alte planuri.?) din care Moni il opreste.Acasa a generalizat actiunea de a manca singur abia 1 an si 2 luni mai tarziu. Era inainte de Paste iar eu aveam prea multe pe cap, o masa plina de aluat, foi puse la copt si pranzul de servit. M-am enervat si am ridicat tonul, i-am spus ca mi se pare inacceptabil comportamentul lui; a fost extrem de jignit, a plans dar de atunci a mancat singur si acasa si oriunde.

Un comportament este considerat insusit atunci cand copilul il manifesta in toate mediile. Faptul ca manca singur la gradinita era un progres, dar din pacate pentru noi, nu era un comportament generalizat si insusit pe deplin, pana in momentul in care l-a adoptat si acasa.

Daca a fost greu? A fost... Dar cand e vorba de copilul tau, te si incarci cu speranta si credinta ca intr-o zi...

Dragostea adevarata, profunda si statornica asa cum este cea a parintilor pentru copiii lor, da intotdeauna rezultate uimitoare.

Sa aveti un week-end vesel alaturi de copii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu