luni, 11 august 2014

Deprinderile motrice si autismul. David si bicicleta

Cu David a fost greu, am avut prima tricicleta la 3 ani si se aseza pe ea invers ca un calaret care se pune in sa cu fata spre coada calului. A si cazut din cauza asta si facea un scandal incredibil daca incercai sa-l convingi sa faca altfel.
Intra si asta la categoria folosirii neadecvate a obiectelor. Aveti tricicleta in imaginea de mai jos, o avem inca, a fost un cadou de la o prietena draga.

David la 3 ani jumatate, inca non-verbal. In partea stanga se vede tricicleta. Da stiu, David are la varsta aceea o fetisoara irezistibila de bebelus :)


Mai apoi a fost masinuta asta, si acum o mai foloseste. Cu asta n-a incercat altceva decat sa o foloseasca cum trebuie. S-a autopropulsat si s-a mentinut in forma. Da, sa stiti ca huruie ingrozitor pe ciment :D


A urmat tractorasul 1 an mai tarziu.


Acum 2 ani a aparut si bicicleta de baiat mare, o bicicleta cu roti ajutatoare. Nu l-am fortat, a exersat uneori pe vreme buna si numai in anotimpurile calde, dar au fost si perioade cand n-a avut chef de ea.

Cum a invatat sa pedaleze? A inceput anul acesta cu bicicleta fara pedale a lui Luca, prietenul lui din vecini. Vazand cat de mult ii place bicicleta lui Luca,  tati a fost inspirat, ca de obicei, si a demontat rotitele ajutatoare si pedalele bicicletei lui si o vreme asa a exersat David: fara pedale. 

Conditia de baza este sa ajunga cu picioarele jos, sa-si ia avant si sa franeze la nevoie. Asa a invatat sa-si mentina echilibrul. Apoi i-a pus pedalele la loc si de ieri pedaleaza.

Se mai dezechilibreaza, mai pune picioarele jos, are inca nevoie multa de exercitiu. Acum merge pe ulita ( nu poate fi numita strada) alaturi de tatal lui.  Iata un scurt moment dintr-o sesiune de antrenament.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu