duminică, 12 august 2012

Terapia asistata de animale- sau povesti cu Tomi si Aldo

Despre terapia asistata de animale nu s-au scris foarte multe, poate pentru ca se stie ca functioneaza si ca persoanele cu diverse dizabilitati profita de pe urma companionilor necuvantatori. Pe de alta parte nu prea se stie cum si de ce un copil cu autism isi imbunatateste comportamentul social atunci cand este in contact cu un animal in special cu cainii.

Eu una am nevoie de probe si studii care sa-mi spuna ceea ce stiu deja, ca Tomi si acum Aldo l-au schimbat  si il schimba in bine pe David.




Tomi a venit in viata noastra odata acum mai bine de 4 ani odata cu mutarea noastra la Gilau. Imi doream un puiut negru, doar cine poate sta la tara fara un catel care sa anunte orice musafir, orice pisica sau vrabie?
Tomi m-a pacalit, e aproape negru doar iarna; in rest e taaaare tarcat cu negru cafeniu, maro si alb.

Imposibil de dresat, cu un caracter indaratnic, Tomi a trebuit legat pentru ca facea stricaciuni intr-una . Desigur e legat cu un lant lung care sa ofere posibilitate de miscare. Are parte si de libertate controlata din cand in cand.

Foarte tarziu, dupa 2 ani a devenit David interesat de el. Am ramas socati pentru ca noi nu am putut sa-l convingem  pe David sa ne dea un pupic,  insa pe Tomi pe botic. Il interesa catelul ii punea pietre in farfurie -nu intelegea ca Tomi nu papa pietre- si intra in cotet peste el.

Desi are un temperament dominant, Tomi l-a suportat cu stoicism: si cand l-a tras de lant si cand navalea in casuta peste el.






Dupa inceperea terapiei unul din primele cuvinte a fost :" Comi" ( Tomi) il striga cu drag" Cooooooooooomiiiii!!! Pentru Tomi era totuna cum il striga lui ii suna la fel :)))


Acum se teme putin de Tomi pentru ca a ramas extrem de dominant si sare pe el sau il mai agata cu lantul, l-a si zgariat odata de prea mult drag. 

Si daca va intereseaza cand ne-a dat noua pupic David, va zic: dupa varsta de 4 ani!

Si mai  citeam eu de "guard dogs" pentru copiii autisti in SUA, in general retrieveri sau ultima data despre progresele pe care copiii autisti care in jurul varstei de 5 ani primesc catel fac progrese grozave pe arie sociala si nu numai.

Asa a venit Aldo, poate ca un raspuns la o rugaciune. Nu ne permitem prea multe. Sa speram la un pui de Retriver cu pedigree peste putinta! Dar a venit el la noi. Care sunt sansele sa intalnesti mamica si puiutii alaturi de stapane in parcarea Profi din Gilau? Stapanele venisera la puctul de intalnire cu un alt cumparator. 

Well... sotul meu e scump la vorba mai ales cand vine vorba de cadouri; el se pricepe sa le faca si sa daruiasca bucurii nu sa vorbeasca despre ele. Vorbesc eu si pentru el :)

Aldo, catelul de 7 saptamani, nu a plans in prima noapte dar m-a trezit la 7 dimineata. Pe David la 9. David a inceput sa rada in hohote de catelul care se chinuia sa se urce peste noi in pat.

"Nu-i voie catelul...Adoooo!"
"Vine Ado se joaca"...cere el atunci cand catelul doarme ca un bebelus ce este
"Bea laptic Adooo...papa celeale" I-am spus ca sunt graunte pentru catei, nu cereale si acum stie :)

Rade mult David la giumbuslucurile de catel ale lui Aldo. E cam surescitat deocamdata dar preocupat de noul partener de joaca. Vorbeste tot timpul despre catel, ba mai mult, l-am auzit deja in mai multe randuri  ca vorbeste despre propria persoana la persoana 1 si nu la persoana a 3-a.

Bine ai venit , Aldo, sper sa fii cel putin la fel de fericit ca David!







5 comentarii:

  1. m-a emotionat mult povestea. si imaginile. cum catelul intelege peste gesturi si cuvinte.. mult succes sa aveti in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lain, multumesc pentru aprecieri si urari. Da, e ciudat, nu m-as fi gandit la ce-mi vor folosi aceste fotografii. Acum parca totul incepe sa se lege. Mai avem un drum lung de parcurs... Sa ne tii pumnii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. va rog sa ma contactati pe https://www.facebook.com/Prietenul-t%C4%83u-Gizmo-474430379361400/ , sa putem vorbi despre activitati asistate de animale pentru copiii speciali ! Constanta P

    RăspundețiȘtergere